0264 933

 
 

Sindromul FTT ("Failure to thrive") in Geriatrie

12.06.2015

Failure- a esua

Thrive- a prospera, a propasi

Termenul “Failure to thrive” a fost folosit initial in pediatrie inca de la 1800. In aceasta categorie erau incadrati copiii apatici, cu deficite de nutritie si care manifestau afectari psihice si emotionale. FTT poate apare si la pacientii geriatrici dar manifestandu-se nu ca o stationare in crestere si ca un declin functional pogresiv.

In termeni mai simpli sindromul FTT este un declin al starii de sanatate aparut la pacientii varstnici, inexplicabil la momentul prezentarii. Acesta ridica probleme majore medicului curant deoarece cauza acestui declin de foarte multe ori nu poate fi identificata. Pacientul nu prezinta vreo boala acuta sau cronica atat de avansata incat sa explice starea pacientului si totusi starea acestuia se deterioreaza. Pacientul prezinta un declin al tuturor functiilor organismului.

Sindromul FTT este definit ca un sindrom care are ca si manifestari pierderea in greutate cu mai mult de 5% din greutatea initiala, apetit scazut cu nutritie deficitara, de asemenea pacientul este inactiv, de multe ori deshidratat, depresiv, imunitate scazuta si nivele scazute ale colesterolului. Prevalenta sindromului FTT creste odata cu varsta si duce la crestera costurilor si a perioadei de spitalizare, este insotit de o rata crescuta a mortalitatii si morbiditatii deoarece sindromul FTT este frecvent asociat cu o frecventa mare a infectiilor, fracturi osoase, escare de decubit si alte complicatii ce aduc aspecte neplacute atat in viata pacientului cat si in viata membrilor familiei.

Sindromul FTT:

  • NU trebuie considerat o consecinta normala a imbatranirii,
  • NU trebuie considerat sinonim cu dementa,
  • NU trebuie considerat o consecinta normala a bolilor cronice pe care le are pacientul varstnic sau o faza terminala bolilor acestuia.

Adresarea catre un medic geriatru poate fi primul pas in abordarea FTT. Geriatria este specialitatea care se ocupa cu afectiunilie organice, mentale, functionale si sociale ale varstnicului. Acesta va incepe cu o evaluare initiala foarte amanuntita cautand care dintre marile sindroame ale FTT (afectari ale functiei motorii, afectari ale functiei cognitive, malnutritie, depresie) sunt prezente la pacientul examinat.

O evaluare initiala ar trebui sa includa informatii despre starea fizica si psihica a pacientului si informati despre factori ambientali (factori din mediul inconjurator si sociali, economici, familiali, etc). Tot la evaluarea initiala mai trebuie intocmit si un istoric amanuntit al bolilor pacientului, un examen obiectiv cat si o reevaluare a medicamentelor pe care la primeste (cele prescrise de medic dar si cele autoadministrate).

Dupa aceasta faza in cazul in care datele nu sunt relevante se efectueaza analize de laborator, imagistica, alte consulturi interdisciplicare. Avand toate acestea medicul se poate orienta inspre o patologie asociata cu sindromul FTT (cancer, depresie, afectiuni pulmonare cronice, afectiuni renale cronice, afectiuni hepatice, diabet zaharat, afectiuni cardiace, fracturi, intervetii chirurgicale in special pe tractul digestiv, boli inflamatorii sau degenerative articulare) urmand apoi o aprofundare a investigatiilor in acel segment pentru a elabora un eventual plan de tratament daca afectiunea este tratabila

TRATAMENTUL SINDROMULUI FTT

Tratamentul sindromului FTT trebuie sa se orienteze spre indentificarea afectiunii care produce sindromul si interventia terapeutica cu cele mai putine riscuri pentru acesti pacienti cu o stare de sanatate precara. Sindromul FTT apare de cele mai multe ori spre sfarsitul vietii, de aceea trebuie facuta o evaluare rapida, dar foarte atenta a beneficiilor si dezavantajelor unui tratament inainte de a-l incepe.

In tratarea sindromului FTT este nevoie de o echipa interdisciplinara care v-a actiona individualizat in functie de patologia asociata a fiecarui pacient si de stadiul de afectare la momentul diagnosticarii.

Pe langa interventiile medicamentoase sau dupa caz suplimente nutritive, nu trebuie omisa imbunatatirea conditiei musculare. Aportul insuficient de hrana de multe ori poate fi imbunatatit prin schimbarea unor factori nonfiziologici cum ar fi sa nu serveasca masa singur, sa se respecte anumite ore ale servirii mesei, sa se schimbe locatia servirii mesei, astfel incat servirea mesei sa devina un moment placut. Malnutritia este una dintre principalele aspecte urmarite si tratate in sindromul FTT.

Descoperit precoce si cu o interventie prompta si bine condusa sdr. FTT poate fi tratat.

Cuvinte cheie


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.