0264 933

 
 

Despre ingrijirea paliativa

07.05.2015

SCOPUL INGRIJIRII PALIATIVE

Ameliorarea calitatii vietii pacientilor cu boli cronice in faze avansate (de boala), mentinerea independentei pe o perioada cat mai indelungata, pastrarea demnitatii pana in ultimele zile de viata reprezinta obiectivele de baza ale Ingrijirii Paliative.

Ingrijirea paliativa este un tip de ingrijire holistica speciala, care se adreseaza multiplelor aspecte ale suferintei pacientului, recunoscand totodata importanta participarii familiei in procesul de ingrijire si necesarul de suport acordat familiei pacientului.

Ingrijirea paliativa se bazeaza pe filozofia Hospice, aparuta si dezvoltata continuu in Marea Britanie in ultimele 7 decenii.

Principiile de baza ale acestei filozofii sunt urmatoarele:

  • viata este cel mai de pret bun pe care il avem, de aceea ingrijirea paliativa este directionata spre asigurarea unei calitati cat mai bune pe un timp cat mai lung a vietii pacientului, si nu pe prelungirea suferintei sale;
  • nu intentioneaza nici sa prelungeasca viata cu orice pret, dar  nici sa grabeasca moartea;
  • nu accepta euthanasia, sub nici una dintre formele ei ca alternativa a ingrijirii paliative;
  • are ca scop ameliorarea simptomelor, intelegand ca boala incurabila este cauzatoare de deces si nu tratamentul aplicat;
  • este o modalitate terapeutica activa centrata pe pacient si familia acestuia;
  • se acorda fara discriminare de nationalitate, varsta, sex, etnie, orientare sexuala, orientare religioasa, statut social, in limita resurselor disponibile.

Conceptul de ingrijire paliativa este mai nou intrat in arsenalul terapeutic. Ingrijirea paliativa este o modalitate holistica de abordare a pacientilor cu simptome datorate evolutiei bolilor sau efectelor secundare ale tratamentului aplicat.

Conceptul de ingrijire paliativa integreaza boala fizica in contextul suferintei globale a pacientului, in toata complexitatea sa, intelegand ca boala produce suferinta fizica, psihica, spirituala si sociala. Ingrijirea paliativa  identifica si se adresează de aceea si nevoilor psihologice, spirituale si sociale ale pacientului. Boala cronica a unui membru al familiei, mai ales in stadii avansate, produce suferinta grupului social restrans al acestuia, familia fiind adesea coplesita de sentimentul de neputinta in fata suferintei celui drag.  De aceea, in complexul masurilor de ingrijire paliativa este cuprinsa si familia pacientului, careia i se asigura suportul psihologic, spiritual si uneori socio-economic, precum si asistenta in ingrijirea la domiciliu a pacientului. 

De ingrijire paliativa beneficiaza atat pacientii cu diferite simptome aparute in perioada de tratament curativ, adresat vindecarii bolii, cat si cei la care tratamentul curativ nu mai e eficient. Faptul ca un tratament adresat vindecarii sau ameliorarii bolii nu mai e eficient, nu inseamna abandonarea pacientului. Ingrijirea acestei categorii de pacienti este bazata pe alte principii: asigurarea unui climat de liniște, ințelegere, de unde graba si agitatia din sectiile de tratament active au disparut, unde confortul pacientului este principala prioritate. Examinarile paraclinice sunt mai rare, investigatiile dureroase  si tratamentele agresive cu multe efecte secundare sunt fara rost. 

Decizia de ingrijire este un proces la care participa atat echipa multidisciplinara cat si pacientul si familia acestuia (sau reprezentantul legal al acestuia), centrata pe dorinta si acceptul pacientului. Acest fapt se bazeaza pe informarea onesta a tuturor participantilor asupra situației medicale, a interventiilor propuse, a posibilitatilor de ingrijire disponibile, conform Consimtamantului informat institutional. Pacientul are dreptul la informare corecta si completa, la momentul si in masura pe care o doreste, fara a avea insa obligatia de a o primi. Pentru o decizie terapeutica optima in acceptiunea pacientului informatia medicala poate fi oferita unei persoane delegate de pacient sau unui reprezentant legal al acestuia.

Cuvinte cheie


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.