0264 933

 
 

Tiroida autoimuna Hashimoto (TH): cauzele si tratamentul acestei afectiuni endocrine

25.07.2019

Zilnic, oboseala te doboara. Cresterea ponderala, lipsa energiei, caderea parului te nelinistesc. Ocazional palpitatiile, transpiratiile, labilitatea emotionala te fac de nerecunoscut. Tiroida poate influenta starea ta de bine.

Glanda tiroida este situata la baza gatului si produce hormoni (T3, T4), importanti pentru intreg metabolismul. O disfunctie la acest nivel poate avea consecinte pentru tot organismul.

Tiroidita Hashimoto este o afectiune a tiroidei, cu o incidenta in continua crestere. Este mai frecventa la femei (aproximativ 1 din 8 femei e afectata) in decada 3-5, mai rara la barbati.

 

Cand apare?

Pe un fond genetic preexistent (predispozitia familiala) actioneaza un factor declansator (stres, sarcina, nastere, avort, perioada pubertatii sau menopauza, aport excesiv de iod (alimentar, Spirulina, Jodid, vitamine ce contin iod, substante de contrast, amiodarona, interferon etc.) ce determina debutul bolii. Boala este generata de dereglarea sistemului imunitar prin care celulele imunitare proprii ataca tesutul sanatos tiroidian, in loc sa il apere. In sange apar anticorpi indreptati impotriva glandei tiroide (autoanticorpi: AntiTPO, Anti Tiroglobulina), ce determina o inflamatie cronica a acesteia si, in timp, distrugerea ei. Astfel, se poate instala un deficit al productiei de hormoni (hipotiroidism).

 

Cu ce ma pot confrunta?

La debut, simptomatologia poate fi nespecifica si poate dura cativa ani pana sa fie caracteristica unui deficit tiroidian (hipotiroidism): oboseala nejustificata, tendinta de ingrasare, retentie exagerata de apa in organism, tulburari de memorie si concentrare, labilitate emotionala, caderea parului, intoleranta la frig, puls scazut (bradicardie), apetit variabil, tulburari ale ciclului menstrual, infertilitate etc. Cresterea ponderala din hipotiroidism e minora, intre 5-7 kg maximum, cauza fiind retentia de apa ai incetinirea metabolismului, reversibile sub tratament hormonal. Uneori, boala poate debuta cu hipertiroidism: palpitatii, neliniste, insomnii etc. De cele mai multe ori, acesta este pasager (dureaza cateva luni) si autolimitat (nu necesita tratament).

 

Reducerea si gestionarea stresului

Conform cercetarilor privind stresul si autoimunitatea publicate de o clinica de imunologie si alergie din America de Nord, interventiile de reducere a stresului pot avea un efect terapeutic pozitiv in cazul pacientilor cu boli autoimune. Studiile au constatat ca o proportie ridicata (pana la 80%!) din pacientii cu simptome autoimune prezinta un raport emotional neobisnuit inainte de debutul bolii. Stresul poate declansa modificari in producerea hormonilor si poate contribui la disfunctionalitatea imuna. Medicii avertizeaza ca managementul stresului trebuie luat in considerare in toate abordarile tratamentelor multidimensionale pentru a rezolva cauzele care stau la baza bolii Hashimoto si a altor tulburari (cum sunt tulburarile tiroidiene si artrita reumatoida).

 

Cum poti reduce stresul?

Cure de detoxifiere cu saruri, exercitii adaptive (cum ar fi barre, yoga, pilates), cititul, petrecerea timpului in aer liber, toate sunt activitati care ar trebui luate in considerare.

 

Cum se stabileste diagnosticul?

Analizele de sange ce pun diagnosticul de tiroidita Hashimoto sunt anticorpii anti TPO si anticorpii anti Tiroglobulina. Ecografia tiroidiana evidentiaza modificarile specifice pentru inflamatia cronica a glandei tiroide. Medicul endocrinolog stabileste gradul disfunctiei tiroidiene, initiaza tratamentul si cauta asocieri cu alte boli autoimune.

 

Cum se trateaza?

Tiroidita Hashimoto, fiind o boala autoimuna, nu are tratament cauzal (care sa neutralizeze din sange anticorpii care o produc).

In prima faza a bolii, anticorpii sunt pozitivi, dar functia tiroidiana este inca nealterata. Adoptarea unui stil de viata sanatos este de un real folos in evolutia pozitiva a pacientului. De asemenea, se considera ca suplimentarea cu Seleniu este un mod de a reduce titrul anticorpilor.

Odata instalata boala, ea e ireversibila, nu se vindeca niciodata. Singurul lucru care poate fi tratat e hipotiroidismul (lipsa hormonilor tiroidieni).

Hipotiroidismul se trateaza cu hormoni tiroidieni (administrati sub forma de tablete), ce vor inlocui hormonii pe care glanda nu ii mai poate produce. Acest tratament inlocuieste în mod fiziologic functia tiroidiana pierduta si este singura solutie de corectare a hipotiroidismului.

Hipotiroidismul, odata instalat, e definitiv si necesita tratament substitutiv tiroidian si supraveghere endocrina pentru tot restul vietii.

 

Sarcina si tiroida

Tiroidita Hashimoto nu este un motiv pentru a evita sarcina. Cu toate acestea, unele femei cu tiroidita Hashimoto au probleme cu conceperea. In plus, fata de ingrijirea obstetrica atenta, gestionarea inlocuirii hormonului tiroidian de catre un endocrinolog este de ajutor. Inainte de conceptie si in timpul sarcinii, nivelurile de hormoni tiroidieni trebuie monitorizati si optimizati prin verificarea nivelurilor TSH si, daca este necesar, ajustarea dozei de medicamente.

Obiectivul tinta este, de obicei, in intervalul pentru femeile care nu sunt gravide, dar la capatul superior al intervalului normal.

Pentru depistarea eventualelor probleme sau afectiuni endocrine, va recomandam sa efectuati un consult de specialitate la medicul nostru endocrinolog. Consultatiile se fac in fiecare joi, de la 08:00-12:00. Programarile se pot efectua la 0264 933 sau online, in acest link.

Va dorim multa sanatate!

Adina Terec
Specialitate
Medic specialist endocrinolog
Competente:
Ultrasonografie endocrina

Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.