0264 933

 
 

Scleroza Multipla - Cauze, diagnostic, evolutie si tratament

06.06.2015

Alternand un cumul de simptome neurologice  cu momente de revenire spectaculoasa, scleroza multipla este una dintre cele mai mediatizate afectiuni neurologice. Internetul, sursa noastra inepuizabila de informatii cuprinde milioane de referinte la aceasta boala incepand cu limbajul criptic al articolelor de specialitate si terminand cu pseudo-stiinta promotorilor medicinei alternative. Aceasta informatie nu este structurata, cititorul ramanand adesea cu imaginea falsa ca “scleroza multipla = fotoliu rulant = dependenta totala de persoanele din jur”.

Ce este scleroza multipla?

Este o boala autoimuna a sistemului nervos. Sistemul imunitar este raspunzator de apararea organismului de agentii patogeni (microbii). Uneori acest sistem “exagereaza” si distruge parti din organismul nostru pe care le confunda cu microrganismele daunatoare. In scleroza  multipla exista un tropism pentru anumite regiuni din creier, maduva spinarii si nervul optic. Sistemul imunitar produce anticorpi impotriva mielinei (mai exact proteina bazica a mielinei). Melina este o componenta importanta a neuronului avand rol de protectie si de facilitare a conducerii nervoase. In absenta mielinei, neuronii nu mai pot functiona normal, aparand diferite deficite neurologice: paralizii, probleme de echilibru, coordonare, tulburari de sensibilitate, scaderea acuitatii vizuale.  

Mielina este secretata in permanenta de celule specializate (oligodendrocite si celule schwann). In absenta factorilor agresori, mielina se reface permitand reluarea functiilor neuronale. Acest lucru explica evolutia “saltatorie” a bolii in cea mai comuna manifestare a sclerozei multiple:  forma recurent-remisiva (60-70% din cazuri). Pacientii cu aceasta forma de boala au perioade de “caderi” numite pusee, urmate de perioade de remisie completa sau partiala a simptomelor.

O absenta de lunga durata a mielinei poate sa duca la distrugerea ireversibila a celulelor nervoase soldata cu deficite neurologice permanente. Acest fenomen este predominant in formele progresive si  este raspunzator de gradul ridicat de dizabilitate.

Cauzele sclerozei multiple

Desi exista numeroase teorii, cauza exacta a bolii nu se cunoaste. Sunt incriminati factori genetici, factori de mediu si alimentatie, infectii cu anumite virusuri etc. Cu alte cuvinte scleroza multipla nu are o singura cauza si de aceea este considerata o boala multifactoriala.

Datele epidemiologice arata ca scleroza multipla vizeaza anumite categorii de populatie: oameni tineri (20-40 ani), predominant femei (de 2-3 ori mai frecventa la femei) care traiesc in partea nordica a Europei sau a Americii. Cu cat ne apropriem de zona ecuatoriala, incidenta bolii scade. In Romania exista un numar de aproximativ 10.000 pacienti cu scleroza multipla.

Diagnostic

Diagnosticul se pune de catre medicul specialist pe baza evolutiei clinice coroborate cu imaginile IRM-ului cerebral / medular . Exista un aspect tipic al leziunilor care pledeaza pentru scleroza multipla. Totusi, imagistica nu este suficienta pentru a da un diagnostic 100% exact al acestei afectiuni. Exista si alte boli inflamatorii care pot sa produca leziuni asemanatoare pe imagistica IRM. Astfel, medicul neurolog completeaza aceste investigatii cu potentiale evocate, serologia unor boli infectioase (borrelia, toxoplasma, herpes, HIV, MCV, Epstein-Barr virus), serologia altor boli autoimune. Punctia LCR (metoda invaziva suportata greu de pacient) se foloseste in continuare pentru plusul de informatie pe care il aduce.

Evolutie si tratament

In urma cu 20 ani nu exista un tratament eficient pentru scleroza multipla. Existau doar tratamente simptomatice care nu actionau asupra bolii. Aparitia interferonilor a deschis poarta medicamentelor “modificatoare de boala”.  Aceste preparate “vechi” sunt in continuare folosite cu succes. Astfel majoritatea formelor recurent-remisive de scleroza multipla sunt tinute sub control,  pacientii ducand o viata normala, iar perspectiva de a ramane imobilizati intr-un fotoliu rulant este din ce in ce mai departata.

Concomitent cu folosirea interferonilor s-au dezvoltat noi preparate.  Acestea au aparut ca urmare a eficientei reduse la anumite forme de boala, problemelor de administrare specifice preparatelor injectabile, aparitia unor efecte adverse etc.

Noile medicamente s-au axat nu numai pe reducerea imunitatii ci si pe refacerea mielinei distruse. Cele mai cunoscute medicamente pentru tratamentul sclerozei multiple sunt:

1. Interferoni – Rebif, Avonex, Betaferon;
2. Glatiramer acetate – Copaxone;
3. Anticorpi monoclonali – Natalizumab (Tysabri);
4. Preparate orale – Dimethyl fumarate (Tecfidera), Teriflunomida (Aubagio), Fingolimod (Gilenya).

Odinioara inaccesibile prin pretul prohibitiv, aceste medicamente au intrat in tratamentul standard al sclerozei multiple datorita sistemelor de asigurari. In majoritatea tarilor europene tratamentul sclerozei multiple este gratuit si accesibil oricarui pacient. Si in Romania pacientii beneficiaza gratuit de tratament cu: interferoni, glatiramer acetate si natalizumab prin Programul National de Scleroza Multipla.

Polaris Medical vine in sprijinul pacientilor care sufera de Scleroza Multipla cu un pachet medical cu servicii complete pentru recuperarea din aceasta boala neurologica. Aflati mai multe detalii consultand pachetul pentru Recuperarea din Scleroza Multipla.

Aflati mai multe despre serviciile de recuperare neurologica oferite de Polaris Medical. 


Comentarii

    SM

    Buna ziua in urma unui IRM am fost depistat cu asa zisa boala demielizanta. Am fost trimis sa fac teste oftamologice Camp vizual, OCT, fund de ochi,simt cromatic, teste de sange HIV,Ana Total, c-Anca , p-Anca, anti Borrelia, RPR,aG hbS, c VHC toate find negative. Sunt in dubii , desi au pus diagnostic final... desi analizele sunt negative ? precizez punctie lombara nu mi au facut . multumesc.. astept parerea dumneavoatra



    Buna ziua! Spitalul Polaris

    Buna ziua! Spitalul Polaris are profil de recuperare, asadar in urma diagnosticului puteti veni la un consult in ambulator, in urma caruia medicul specialist va propune un plan de tratament si recuperare, daca este cazul. Pentru mai multe informatii, va stam la dispozitie la numarul 0264 933. Multa sanatate!



    Potentiale evocate (auditive

    Potentiale evocate (auditive si vizuale) ati facut? Ce simptome aveti? Sanatate!



Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.