0264 933

 
 

Legatura dintre Depresie si Accidentul Vascular Cerebral

27.03.2019

Pacientii care sufera la un moment dat un accident vascular (AVC) pot sa aiba ulterior o serie de schimbari negative. Pe plan fizic, un AVC poate sa produca serioase probleme de ordin neurologic, cum ar fi cele de motricitate, de vorbire sau de deglutitie.

Pe de alta parte, in plan psihic si psihologic, se produc o multitudine de modificari cauzate atat de afectarea directa a creierului in urma distructiei de neuroni, cat si de inabilitatea pacientului de a simti si de a gandi asa cum o facea inainte de AVC. Astfel, apare in mod evident o legatura stransa intre depresie si AVC. Depresia este foarte frecventa – unul din cinci oameni vor suferi de depresie pe parcursul vietii.

La pacientii care se recupereaza dupa AVC, acest raport se modifica dramatic in favoarea depresiei. Pana la 60% dintre pacientii care au suferit un AVC vor experimenta o depresie, mai ales in primul an după AVC, exact in perioada cea mai importanta pentru recuperarea neurologica.

Multiplele probleme neurologice aparute dupa un AVC sunt agravate pe fondul deteriorarii capacitatii de relationare, a independenţei, a capacitatii de munca si a veniturilor, a mobilitatii. Toate aceste modificari sunt, de fapt, factori de risc pentru aparitia unei depresii.

Accidentul vascular are un impact covarsitor asupra carierei pacientului, dar si asupra membrilor familiei sale si a prietenilor apropiati, care nu de putine ori, sufera si ei de depresie. S-a constatat ca depresia e mai frecventa in randul pacientilor care post-AVC prezinta si afazie (inabilitatea de a intelege sau de a rosti cuvinte), cel mai probabil pe fondul dificultatilor de comunicare.

De foarte multe ori, depresia post AVC poate sa fie subdiagnosticata de catre specialistii in recuperarea neurologica, deoarece, atat depresia, cat si accidentul vascular au in comun o multitudine de simptome, cum ar fi: tulburari ale memoriei si atentiei, control deficitar al emotiilor, oboseala permanenta, lipsa de initiativa, dispozitie trista, necomplianta la tratament.

De multe ori, daca pacientul este varstnic, apartinatorii pot considera ca simptomele depresive sunt de fapt cauzate de varsta, insa trebuie sa fie foarte clar ca depresia NU este o parte a procesului natural de imbatranire si ca au la dispozitie ajutor medical si tratament eficient.

Prin urmare, este extrem de important ca recuperarea neurologica post-AVC sa fie initiata cat mai repede dupa iesirea din faza acuta si sa aibă loc, daca este posibil, in cadrul unui spital multidisciplinar, unde tratamentul acordat din punct de vedere neurologic sa fie armonizat cu asistenta psihologica, tratament psihiatric si toate sa beneficieze de integrarea intr-un plan personalizat de reabilitare medicala si de o baza de tratament cat mai complexa.

 

Nu uitati! Prima rezolvare a unei probleme este identificarea ei. Pasul doi este sa cereti ajutor. Pentru un diagnostic corect, programati un consult la unul dintre specialistii nostri in Psihiatrie.

De asemenea, va invitam sa efectuati si un test online pentru depistarea depresiei. Testul poate fi gasit la acest link.


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.