0264 933

 
 

Ficatul gras – o problema de sanatate tot mai frecventa in zilele noastre

21.05.2018

Steatoza hepatica sau ficatul gras este o afectiune care semnifica acumularea de grasime in ficat. Ficatul gras este o afectiune destul de frecventa in ultima vreme, care nu are simptome specifice dar care nedescoperita si netratata la timp poate duce la ciroza si insuficienta hepatica severa.

Este cea mai frecventa boala a ficatului in tarile dezvoltate (20-30% din populatia adulta), fiind considerata o „boala a civilizatiei”.

Ce simptome pot sa apara?

In general, ficatul gras nu prezinta semne si simptome specifice, poate sa apara durere in partea dreapta a abdomenului superior, stare de slabiciune, astenie fizica marcata, oboseala persistenta, in stadii avansate apare ingalbenirea ochilor si pielii, scadere in greutate si topirea masei musculare.

Care sunt cauzele aparitiei ficatului gras?

Ficatul gras apare atunci cand ficatul nu reuseste sa mai metabolizeze eficient zaharurile si grasimile in exces din sange, ceea ce duce la acumularea lor in tesutul hepatic, cu lezarea structurii sale, care poate merge de la fibroza la necroza si in final la ciroza.  

Care sunt factorii de risc?

  • Nivele crescute de grasimi in sange (colesterol si trigliceride);
  • Obezitatea, mai ales cea abdominala, asociata cu sedentarismul;
  • Alimentatia de tip fast food, consumul de alcool si bauturi carbogazoase;
  • Sindromul de apnee în somn;
  • Diabetul zaharat de tip 2;
  • Hipotiroidia;
  • Scaderile bruste urmate de cresteri bruste in greutate.

Cum putem diagnostica aceasta afectiune?

Diagnosticul de ficat gras este unul destul de usor de pus, cel mai frecevent prin ecografie abdominala. Pentru completarea diagnosticului de certitudine si stabilirea tratamentului corect de specialitate, este nevoie insa si de:

  • Analize de sange care ajuta la identificarea sau excluderea altor posibile afectiuni hepatice concomitente.
  • Imagistica, atunci cand se impune – Fibroscancomputer tomograf (CT) sau rezonanţă magnetică nucleară (RMN).
  • Punctie biopsie hepatica – mai rar, in cazul in care se suspicioneaza evolutia catre fibroza si ciroza hepatica, pentru a se institui un tratament adecvat.

Diagnosticul precoce este foarte important avand in vedere asocierea cu sindromul metabolic.

Tratament

Nu exista un tratament specific pentru steatoza hepatica incipienta. Cel mai important tratament ramane controlul factorilor de risc: renuntarea la consumul de alcool, tratarea diabetului, obezitatii, dislipidemiei etc., care se face printr-o dieta corecta, sanatoasa si echilibrata, de protectie si regenerare hepatica. Scaderea in greutate, acolo unde este cazul, alaturi de activitate fizica practicata regulat si o alimentatie corecta, sunt cele mai eficiente modalitati de tratament.

 

Cate tipuri de ficat gras exista?

Exista doua tipuri: ficatul gras non alcoolic si ficatul gras datorat consumului de alcool.

Ficat gras non alcoolic (NAFLD) se asociaza cu sindromul metabolic.

Ce este sindromul metabolic si care sunt complicatiile sale?

Sindromul metabolic reprezinta asocierea mai multor afectiuni care cresc riscul de diabet zaharat si boala cardiovasculara (accident vascular cerebral, infarct miocardic).

Care sunt criteriile de diagnostic pentru sindromul metabolic?

- Obezitate abdominala (adica circumferinta taliei mai mare de 80 cm pentru femei si 94 cm pentru barbati);
- Trigliceride marite (≥ 150 mg/dl);
- HDL colesterol scazut (< 50 mg/dl la femei, < 40 mg/dl la barbati);
- Hipertensiune arteriala (adica ≥ 130/ ≥85 mmHg);
- Glicemie a jeun (≥ 100 mg/dl).

Se considera ca factorul central responsabil pentru acest sindrom este rezistenta la insulina (adica organismul nu mai raspunde adecvat la insulina din sange).

Insulina este un hormon care este secretat de pancreas dupa mese si a carui functie este scaderea glicemiei (zaharului din sange). Sub actiunea insulinei, glucoza este introdusa din sange in muschi si ficat (sub forma de glicogen) si in celulele adipoase (sub forma de grasime). Atunci cand exista rezistenta la insulina, pancreasul trebuie sa produca o cantitate mai mare de insulina pentru a mentine glicemia normala. Aceasta va duce la dislipidemie (trigliceride marite, colesterol „bun” scazut), cresterea tensiunii arteriale si obezitate.

Care sunt persoanele cu risc crescut de sindrom metabolic?

- Un diagnostic de boala cardiovasculara (infarct miocardic, accident vascular) sau hipertensiune arteriala;
- Sindrom de ovar polichistic;
- Steatoza hepatica nonalcoolica ;
- Diabet in timpul sarcinii sau intoleranta la glucoza;
- Stil de viata sedentar;
- Greutate mai mare (persoane supraponderale/obeze);
- Rude apropiate care au avut diabet zaharat de tip 2, hipertensiune, accident vascular cerebral sau infarct miocardic.

Steatoza hepatica alcoolica este o afectiune reversibila, ce apare in urma consumului excesiv de alcool.

Ficatul este un organ extrem de rezistent, fiind capabil sa se regenereze, insa consumul excesiv si prelungit de alcool reduce capacitatea de regenerare a ficatului. Asadar, apar astfel daunele permanente la nivelul ficatului.

Riscul aportului de alcool depinde de doza de alcool, de durata si modalitatea consumului. Aportul de alcool zilnic este mai periculos decat aportul de alcool intermitent. Toti cei care consuma alcool in exces (peste 60 g/zi) dezvolta steatoza hepatica, necroza inflamatorie, iar fibroza apare in o treime din cazuri, in timp ce 10% evolueaza spre ciroza si 1-2% dezvolta hepatocarcinom (cancer hepatic).

Stiati ca femeile sunt mai susceptibile de a dezvolta steatoza hepatica din cauza unor doze mai mici de alcool decat barbatii (datorita estrogenilor si contraceptivelor orale si cantitatea alcool dehidrogenazei – enzima ce degradeaza alcoolul)?

Steatoza hepatica apare la peste 90% dintre bautorii cronici dar poate aparea si la bautorii ocazionali.

La un consum de 60 g alcool pe zi, steatoza hepatica se instaleaza in 2 pana la 4 saptamani, dar depozitarea de grasimi incepe din prima saptamana.

Steatoza hepatica alcoolica este de obicei benigna si reversibila (in absenta fibrozei).

Tratamentul steatozei alcoolice consta in primul rand in sistarea alcoolului, scaderea ponderala prin dieta, tratarea bolilor asociate (diabet zaharat). Daca se opreste consumul de alcool se obtine reducerea grasimilor din ficat si hepatomegaliei in 4-8 saptamani.

In cazurile severe, in care pacientul a dezvoltat deja ciroza, singurul tratament este transplantul de ficat. Transplantul de ficat presupune renuntarea definitiva la consumul de alcool.

Pentru a preveni aparitia complicatiilor ficatului gras este bine sa fie diagnosticat la timp, asadar e bine sa va prezentati la medicul gastroenterolog pentru consult si ecografie abdominala in cazul in care prezentati oricare dintre simptomele/caracteristicile descrise mai sus.

Va dorim multa sanatate!

Pentru o programare la un consult din specialitatea Gastroenterologie, va stam la dispozitie la 0264 933.


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.