0264 933

 
 

Exista viata dupa alcool?

29.03.2018

Exista viata dupa alcool?

 CE INSEAMNA DEPENDENTA CRONICA ALCOOLICA ?

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) caracteristica esentiala a sindromului de dependenta cronica alcoolica este dorința puternica/irezistibila de a consuma bauturi alcoolice. Un diagnostic clar de dependenta la alcool este indicat de cumularea a cel putin trei din urmatoarele caracteristici:

  • dorinta puternica de consum;
  • dificultati mari in limitarea consumului;
  • aparitia starii psihologice de sevraj atunci cand se reduce sau inceteaza consumul si cuparea acestuia la reluarea consumului de alcool;
  • aparitia tolerantei – nevoia unor cantitati mai mari de alcool pentru a obtine efecte produse initial la doze mici;
  • neglijarea progresiva a placerilor sau intereselor: – activitatea este centrata pe procurarea si consumul de bauturi alcoolice;
  • persistenta consumului de alcool in ciuda evidentei clare a consecintelor nocive a complicatiilor induse de consumul cronic de alcool;

Conştientizarea subiectiva a compulsiei de a consuma alcool este cel mai adesea experimentata in timpul incercarilor de a inceta sau controla consumul acestuia.

Tot o forma de dependenta cronica alcoolica, in afara tipului de consum abuziv/cronic de alcool, este si DIPSOMANIA sau utilizarea episodica a alcoolului, in care, perioade indelungate de abstinenta alterneaza cu perioade de consum abuziv cu durata de zile, saptamani sau luni.

CARE SUNT CONSECINTELE CONSUMULUI CRONIC DE ALCOOL?

Simptomele dependentei cronice alcoolice se instaleaza insidios, in ani de zile, iar problemele generate de abuzul cronic alcool se agraveaza treptat. Astfel, dupa o perioada de aproximativ cinci ani de consum cronic de alcool, complicatiile care apar sunt de doua tipuri:

  1. Psihice: sindromul de sevraj – (necomplicat sau complicat, cu crize convulsive /delirium tremens), tulburari psihotice, tulburari afective, tulburari anxioase, tulburari de somn, tulburari cognitive (pana la dementa alcoolica);
  2. Somatice: neurologice, gastrointestinale, cardiologice, imunologice, renale, hormonale si sexuale, hematologice etc.

De asemenea, trebuie sa avem in vedere deteriorarea grava a vietii socio-profesionale si familiale a acestor pacienti.

 

CARE ESTE ATITUDINEA DE URMAT IN LUPTA CU DEPENDENTA CRONICA ALCOOLICA?

Echipa Polaris Medical vine in ajutorul pacientilor cu dependenta cronica alcoolica si familiilor acestora prin abordarea multidisciplinara, atat a patologiei de baza, cat si a problemelor asociate si prin elaborarea unor planuri individualizate de tratament.

Obiectivele acestei abordari vizeaza:

  • depasirea sindromului de sevraj in siguranta;
  • tratamentul simptomatologiei somatice asociate
  • cresterea motivatiei pentru mentinerea abstinentei
  • consilierea psihiatrica si psihologica in vederea depasirii dependentei cronice alcoolice
  • stimularea recuperarii psihiatrice si a reintegrarii socio-profesionale
  • diminuarea riscurilor recaderii

Abstinenta totala este un deziderat in abordarea acestor pacienti, avand in vedere dificultatile lor mari in limitarea consumului de alcool.

CE PRESUPUNE TRATAMENTUL / RECUPERAREA PACIENTILOR DEPENDENTI DE ALCOOL ?

In momentul in care pacientii si familiile acestora realizeaza ca au o problema cu alcoolul, de cele mai multe ori este vorba de un stadiu avansat al adictiei. De ce se intampla asa? Pentru ca, in tara noastra, alcoolicii sunt judecati si stigmatizati de catre societate si datorita rusinii le este greu sa admita ca au o problema si sa ceara ajutor.

Din perspectiva recuperarii, reabilitarii si indeplinirii obiectivelor, tratamentului, este crucial pentru acesti pacienti sa accepte faptul ca au o problema cu alcoolul, ca au pierdut controlul asupra alcoolului si sa stie ca alcoolismul este o boala!

Tratamentul vizeaza:

  • preventia / depasirea sevrajului in siguranta – medicatie de substitutie, reechilibrare hidro- electrolitica si acido – bazica, roborante;
  • anticomitiale – timostabilizatoare, hepatoprotectoare etc;
  • implementarea unor scheme terapeutice de durata cu reevaluari periodice;
  • psihoterapie cognitiv-comportamentala;
  • consiliere familiala;
  • ergoterapie, terapie de relaxare, terapie prin arta.

Consolidarea si mentinerea abstinentei dupa externarea din spital are in vedere, pe langa continuarea demersurilor terapeutice si participarea la grupurile gen „Alcoolicii Aninimi”, controale si reevaluari periodice.

Odata respectat un astfel de program, pacientul nostru se va putea bucura din nou de viata si de cei dragi lui. Polaris Medical a creat un program special destinat tratamentului Dependentei de Alcool. Aflati aici in ce consta si care sunt beneficiile acestuia.

 

Completati acum chestionarul pentru Dependenta de Alcool.

Inregistrati o programare la un consult la unul dintre specialistii Polaris Medical.

Horatiu Salvan
Specialitate
Medic primar psihiatru

Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.