0264 933

 
 

Accidentul Vascular Cerebral - rolul florei intestinale in recuperare

12.06.2019

Din dorinta de a descoperi noi metode prin care persoanele ce au suferit un accident vascular cerebral sa se poata recupera mai bine si mai repede, cercetatorii din intreaga lume au demarat studii ample. In incercarea de a gasi o legatura intre cavitatea abdominala si creier, legatura ce ar putea avea un rol insemnat in tratamentul de reabilitare, cercetatorii au descoperit lucruri interesante si au ajuns la o serie de concluzii noi.

Noile cercetari au demonstrat ca accidentul vascular cerebral necesita o recuperare si la nivelul florei intestinale, legatura dintre aceasta din urma si creier fiind foarte importanta.

In ce consta studiul cercetatorilor?

Pornind de la intrebarea referitoare la influenta atacului cerebral asupra microflorei intestinale, cercetatorii au descoperit ca bateriile ce traiesc in intestin, denumite colectiv microbiom, interactioneaza cu sistemul nervos central si poate influenta, intr-o proportie destul de mare, recuperarea pacientilor.

Analizand flora intestinala a pacientilor la 3, 14 si 28 de zile dupa accidentul vascular cerebral, dar si a celor ce nu au suferit astfel de atac, expertii au ajuns la cateva concluzii:

  • o anumita familie de bacterii, Bifidobacteriaceae (bacterii pozitive des intalnite in iaurt și probiotice), a fost mai putin proeminenta in cazul suferinzilor in primele 14 si 28 de zile dupa atac. Vestea si mai putin placuta este ca, în mod normal, acestea susțin sanatatea activitatii digestive si de aceea ele ar fi necesare pentru rezultate mai bune in recuperarea post avc.
  • o familie de bacterii, Helicobacteraceae (bacterii negative), a fost mai frecventa in cazul persoanelor ce au suferit un avc, cantitatea crescuta a acestora fiind de altfel asociată cu rezultate mai slabe in ceea ce priveste recuperarea.
  • s-a descoperit ca raportul dintre doua tipuri de bacterii – Firmicutes si Bacteriodetes a fost mult mai mare in cazurile post avc. Acest raport crescut poate fi ingrijorator din cauza legaturii sale cu obezitatea si diabetul (factori de risc major pentru avc).

Concluzia de baza a cercetarilor a fost clara: atacul vascular cerebral poate cauza dezechilibrul florei intestinale, producand anomalii la nivelul acesteia. In urma avc-ului, tesutul intestinal este serios afectat, chiar si la o luna dupa atac, acest lucru impiedicand absorbtia optima a nutrientilor si implicit si recuperarea mai rapida a pacientsilor.

Schimbarea cronica si persistenta chiar si la 28 de zile dupa avc care se traduce prin cresterea cantitatii de bacterii negative si ca urmare, prin efecte negative la nivelul creierului. Recuperarea va avea loc mult mai lent in acest caz.

Ajutorul creierului in recuperarea post avc vine prin sprijinul florei intestinale

Intr-o singura fraza, concluzia studiului este urmatoarea: in tratamentul de recuperare post accident vascular cerebral, echilibrul florei intestinale joaca un rol esential, putand contribui la o recuperare mai buna si rapida.

Astfel, pentru a ajuta microbiomul pacientului, medicii pot recomanda acestora probiotice sau alimente prebiotice, pentru a preveni declinul emotional sau cognitiv. De asemenea, pentru a scadea raportul dintre bacteriile Firmicutes si Bacteriodetes, se pot efectua exercitii fizice pentru reducerea greutatii corporale si a riscurilor asociate diabetului.

Un alt pas important ce trebuie pus in aplicare in tratamentul de reabilitare vizeaza constientizarea importantei barierei protectoare din jurul intestinelor, coordonate de sistemul nervos enteric (SNE), denumit si al doilea creier. Fiind responsabil de toata activitatea desfăsurata la nivelul abdominal, inclusiv de digestie, SNE depisteaza, prin detectorii chimici cu care sunt captusiti peretii intestinali, bacteriile negative pe care le ingeram. Astfel transmite sistemului nervos central semnale referitoare la pericolul acestora.

Este deci evident ca, cele doua sisteme nervoase comunica permanent intre ele. Astfel, cand unul dintre ele este afectat si celalalt are de suferit. In urma unui accident vascular cerebral, SNC este grav afectat, prin urmare si SNE este, iar flora intestinala este data peste cap, bacteriile negative ne mai fiind impiedicate si sesizate de acesta din urma.

Ajutorul probioticelor si a alimentelor prebiotice (compusi carbohidrati nedigestibili care odata ajunsi in intestin fermenteaza si permit eliberarea bacteriilor pozitive) este esential in recuperarea neurologica post avc.

Desi importanța florei intestinale este esentiala in procesul de reabilitare, procedurile standard de kinetoterapie, hidrokinetoterapie, fizioterapie, electroterapie, logopedie, psihoterapie si stimulare cognitiva, realizate bineinteles intr-un cadru profesional sub indrumarea medicilor calificati, pot contribui la obtinerea unor rezultate uimitoare.

La fel de importante precum procedurile amintite mai sus sunt: interventia cat mai rapida de la accident, primele 24-48 de ore avand un impact enorm asupra recuperarii si nu in ultimul rand si calificarea si profesionalismul medicilor. De asemenea, optimismul pacientului si increderea in cadrul medical sunt aspecte ce pot face diferenta in procesul de reabilitare.


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.