0264 933

Polisomnografie

Polisomnografia reprezinta o investigatie paraclinica ce se utilizeaza in vederea depistarii tulburarilor de somn. Aceasta investigatie cuantifica multiple aspecte electrofiziologice, cum ar fi activitatea electrica a creierului, nivelul oxigenului din sange, ritmul cardiac si respirator, precum si miscarile involuntare a globilor oculari si membrelor inferioare, aparute in timpul somnului. De regula, polisomnografia se efectueaza intr-un centru medical de specialitate.

Indicatiile polisomnografiei

Polisomnografia monitorizeaza etapele si ciclurile somnului, cu scopul de a identifica momentul aparitiei tulburarilor de somn. Prin urmare, Polisomnografia se recomanda in urmatoarele situatii:

  1. Intreruperea temporara a respiratiei in timpul somnului - apnee de somn
  2. Miscari involuntare la nivelul membrelor inferioare, cum ar fi cele din cadrul sindromului picioarelor nelinistite;
  3. In caz de somnolenta excesiva in timpul zilei, in care o persoana acuza oboseala excesiva, care poate duce uneori pana la adomire in momente nepotrivite, cum ar fi la locul de munca sau la scoala - Narcolepsie
  4. Parasomnii asociate cu somnul REM (cu miscsri oculare rapide: Rapid Eye Movements):
    • Tulburarea de comportament in timpul somnul REM se caracterizeaza prin pierderea intermitenta atoniei din somnul REM si prin aparitia de activitati motorii elaborate (lovire, sarire, alergare) asociate cu o stare “ca de vis”. 
    • Cosmarurile sunt experiente din vis, incarcate cu teama, care duc la trezire brusca, cu vigilenta si orientare rapida. Amintirea este detaliata, vie, iar visele intens infricosatoare.
    • Paralizia de somn recurenta izolata consta intr-o perioada de incapacitatea de a efectua miscari voluntare care apare la adormire sau la trezire, fie in timpul noptii, fie al diminetii.
  5. Comportament neobisnuit in timpul somnului precum somnambulismul.
     

Pregatirea pentru investigatie

Se recomanda a se evita in ziua investigatiei, consumul de substante neurotoxice si neuroexcitante (alcool, cafea, bauturi energizante). Laboratorul de electroencefalografie si polisomnografie in care se efectuaza investigatia, este prevazut cu o camera cu infrarosii, astfel incat tehnicianul sa poata monitoriza activitatea in incinta laboratorului dupa stingerea luminilor. Totodata, exista un sistem audio  prin care pacientul, respectiv tehnicianul, pot comunica. La nevoie, tehnicianul poate detasa firele in cazul in care pacientul are nevoie sa se ridice din pat in timpul noptii. Dimineata, la sfarsitul investigatiei senzorii sunt indepartati.

In ce priveste efectuarea manoperei, se vor plasa senzori la nivelul scalpului, tamplelor, toracelui si membrelor inferioare. Senzorii sunt conectati prin cabluri la un computer, fiind suficient de lungi pentru a permite miscarea pacientului in pat in timpul somnului. Se aplica un clip la nivel degetului, cu scopul de a monitoriza nivelul oxigenului din sange.
 

Rezultatele

Masuratorile inregistrate in timpul polisomnografiei ofera informatii despre modelul somnului precum:

  • Activitatea electrica a creierului si miscarile globilor oculari in timpul somnului ofera medicului informatii legate de stadiile somnului si se pot identifica tulburarile de flux ale somnului;
  • Miscari involuntare la nivelul membrelor inferioare, care intrerup somnul, pot indica tulburari de miscare la nivelul membrelor;
  • Modificarile ritmului cardiac, respirator si al nivelului de oxigen din sange care apar in contextul apneei de somn

     

Servicii medicale

VIDEO EEG 8H NOCTURN

  • util pentru crize de epilepsie nocturna - tarif achizitie 950 RON (interval orar 22:00- 7:00)
  • tarif interpretare 350 RON. ( Interpretarea se da in termen de 4 zile lucratoare )

Polisomnografie nocturna (PSG)

  1. pentru apnee de somn (apnee obstructiva, apnee centrala, apnee mixta)
    • tarif achizitie 450 RON (interval orar 22:00- 7:00)
    • tarif interpretare 150 RON. (Interpretarea se da in termen de 2 zile lucratoare)
  2. pentru sindromul "picioarelor nelinistite"
    • tarif achizitie 450 RON (interval orar 22:00- 7:00)
    • tarif interpretare 150 RON. (Interpretarea se da in termen de 2 zile lucratoare)

MSLT (Multiple Sleep Latency Test)

  • narcolepsie - In curand
 

Conditii generale in vederea examinarii:

  1. examinarea se face numai dupa un consult prealabil in ambulatorul nostru in urma caruia se recomanda tipul de investigatie. In urma acestui consult se poate stabili sistarea unei parti din medicatie daca aceasta afecteaza calitatea examinarii (medicatie sedativa, anxiolitica, antidepresiva, neuroleptica etc).
  2. pacientul se prezinta la ora 22:00 in serviciul nostru la data programata.
  3. pacientul trebuie sa aiba pijama, papuci de casa si obiecte de toaleta.
  4. In ziua examinarii nu se consuma bauturi alcoolice, cafea, ciocolata, cola, ceai negru.
  5. Pacientul trebuie sa aiba parul spalat recent. Nu se accepta gel de par, fixativ etc.
 

CALL CENTER:
0264 933

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.