0264 933

Polaris Restart Burnout

Burnoutul este una dintre multele capcane aparute in calea acelor persoane extrem de competitive, cu realizari extraordinare si la care ar trebui sa fie foarte atente de-a lungul vietii. Din pacate, tocmai din cauza capacitatii lor deosebite de a duce toate sarcinile la indeplinire, nici nu realizeaza cand sunt prinsi in aceasta capcana. Pasionati de ceea ce fac, acestia tind sa ignore faptul ca lucreaza mult peste programul normal de lucru, se incarca mereu cu tot mai multe sarcini si pun o presiune enorma pe ei insasi pentru a reusi. Toate aceste lucruri ii fac sa alunece spre burnout.

Tot mai multe persoane se confrunta cu probleme ce le afecteaza viata profesionala si personala. Presiunea targeturilor, a deadline-urilor greu de gestionat, tensiunile psihice care apar in relatiile cu ceilalti si problemele afective se acumuleaza intr-o stare generalizata de degradare psihica. Burnoutul este o stare de stres cronic, manifestat prin cateva simptome specifice: epuizare fizica si emotionala, sentimente de neimplinire si lipsa de eficienta, detasare afectiva, cinism. La intensitate maxima, cel care sufera de burnout nu mai este capabil sa functioneze eficient din punct de vedere social si mai ales profesional. Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont de faptul ca aceasta degradare nu apare peste noapte ci este un proces mult mai insidios decat s-ar putea banui, strecurandu-se putin cate putin in toate domeniile de functionare, facand foarte dificila recunoasterea problemei.

La ce semne ar trebui sa fim atenti?

Fiecare dintre semnele descrise mai jos sunt insotite de mai multe simptome, deseori suprapunandu-se. Aceste semne si simptome apar si se dezvolta lent intr-un continuum in care diferenta dintre stres si burnout se face cu mare dificultate, uneori fiind vorba de o diferenta de doar cateva grade. De aceea, cu cat identificam mai repede semnalele de alarma, cu atat se poate evita mai eficient sindromul de burnout.

Epuizarea fizica si emotionala se traduce prin mai multe semne :

In primele faze, apare o senzatie de lipsa de energie si de oboseala in cea mai mare parte a zilelor. In fazele mai avansate apare epuizarea fizica si emotionala, sentimentul ca suntem storsi de energie si o frica legata de viitor.

In fazele incipiente pot sa apara dificultati de adormire, nu mai mult de 1-2 nopti / saptamana. Apoi, insomnia se transforma intr-un calvar care se perpetueaza in fiecare noapte, indiferent cat de obositi ne simtim.

Concentrarea dificila si micile probleme de memorie se pot transforma in incapacitatea de a mai finaliza lucrurile, iar sarcinile de serviciu neterminate incep astfel sa se adune.

Pot sa includa dureri de piept, palpitatii, senzatia de lipsa de aer, dureri abdominale, ameteala, dureri de cap sau chiar lesin.

Din cauza ca organismul este secatuit de energie, sistemul imunutar slabeste, ducand la o vulnerabilitate ridicata la infectii, gripe, viroze si alte probleme de sanatate.

La inceput apare o scadere usoara a poftei de mancare, se poate sari peste cate o masa, pentru ca in fazele avansate sa nu mai existe pofta de mancare. In acest caz, o scadere semnificativa in greutate este iminenta.

Primele semne constau in senzatii usoare de tensiune, neliniste si ingrijorare. Ulterior, pe masura ce problema se agraveaza, anxietatea devine serioasa si amenintatoare, incepand sa interfereze tot mai mult cu abilitatile profesionale si putand sa afecteze serios si viata personala (probleme de cuplu – lipsa de empatie si interes fata de partener, lipsa de rabdare, instrainare) .

In fazele incipiente pot fi resimtite tristetea, ocazional lipsa de speranta sau chiar sentimente de vinovatie si inutilitate. La nivelul maxim de afectare ne putem simti ca intr-o capcana din care nu mai putem iesi, devinim foarte depresivi, ajungand uneori sa ne gandim chiar la moarte. In astfel de cazuri, trebuie sa cerem ajutor psihiatric imediat!

Initial se manifesta ca o problema de interrelationare cu colegii, iritabilitate, scaderea tolerantei la frustrari altadata considerate marunte. De la un punct, frustrarile se exteriorizeaza prin explozii necontrolate de furie si violenta verbala si conflicte serioase la locul de munca sau acasa. Si aceste situatii ridica probleme care necesita atentie medicala imediata!

Aceste notiuni se pot manifesta prin mai multe subsimptome. Primul care poate sa apara este lipsa placerii, la inceput efectiv nu mai avem chef sa mergem la lucru sau asteptam cu nerabdare momentul plecarii acasa. In timp, fara o interventie serioasa, lipsa placerii tinde sa se extinda si sa afecteze arii tot mai mari si mai importante din viata, incluzand timpul petrecut cu cei dragi ( familie sau prieteni ) .

In stadiile initiale pesimismul poate imbraca o haina familiara, cunoscuta din alte momente din viata mai putin reusite si fericite, cand incepem sa vedem mai mult jumatatea goala a paharului, insa de aceasta data nu mai e un fenomen trecator. Incepem sa avem o parere proasta despre noi insine, sa nu mai avem incredere in noi, urmatorul pas fiind extinderea acestui pesimism asupra colaboratorilor sau asupra familiei noastre. Munca in echipa devine incet, incet, o imposibilitate.

O usoara evitare a ocaziilor de socializare ( nu mai avem chef de a iesi cu prietenii, sau de o seara in oras) se poate transforma in reactii violent verbale atunci cand cineva vrea sa ne vorbeasca, avem tendita sa ne izolam si sa evitam orice intalnire face to face.

Acesta este un fenomen complex si dificil de recunoscut si de experimentat . Este o stare aparte ce ne face sa ne deconectam trepatat de mediul pe care alta data il apreciam atat de mult sau de cei apropiati. Poate lua forma unui comportament de izolare sociala, incepem sa evitam orice responsabilitati, toate sarcinile, daca e posibil. Se poate intampla sa profitam de orice ocazie sa nu mai mergem la lucru (concedii medicale, invoiri, raceli) sau sa evitam termenele limita.

Prima data poate sa apara senzatia de lipsa de speranta, in sensul ca avem impresia ca totul decurge intr-un sens gresit. Apare asa numita apatie, lipsa de initiativa, de vointa, de interes in a mai initia ceva nou in viata sau profesia noastra. 

Probabil cea mai grea parte a acestei afectiuni pentru un “performer” este sa vada cum zi de zi devine tot mai slab din punct de vedere profesional. In ciuda unor eforturi considerabile, a unor ore suplimentare, stresul cronic ne impiedica sa dam randament asa cum o faceam inainte. Acest lucru se materializeaza in tot mai multe task-uri nefinalizate si rezultate incomplete. 

Daca nu va regasiti in cele de mai sus, este extraordinar! Oricum va recomandam sa tineti minte cele citite si sa fiti pe faza pentru a depista semnalele de alarma cat timp sunt usor de combatut.

 

Daca ati experimentat deja cateva dintre semnele de mai sus, atunci trebuie sa luati in considerarea tratarea lor cat mai rapida. Incercati sa faceti niste schimbari serioase, evaluati-va prioritatile, volumul de munca si stresul pe care vi-l asumati. Incercati sa va evaluati cu ajutorul unor teste si daca vedeti ca situatia o cere, apelati la ajutor de specialitate. Burnoutul nu este o raceala banala care trece Intr-o saptamana, nu dispare de la sine ci trebuie sa facem eforturi mari pentru a reveni la normal.

Test Burnout

Nu uitati! Prima rezolvare a unei probleme este identificarea ei. Pasul doi este sa cereti ajutor. Am creat un pachet special care ajuta recuperarea din Burnout. Pentru detalii, programati un consult.

 

Pachet Restart - Burnout

Procedura medicala  9 zile
Pe durata internarii, la indicatia medicului curant, se vor efectua serviciile medicale enumerate in lista de mai jos:
Cazare in regim standard*
Masa in regimul indicat de medic (3 mese principale și 2 gustări)
Materiale sanitare
Administrare medicamente
Analize de laborator
CONSULTURI MEDICALE MULTIDISCIPLINARE LA INDICATIA MEDICULUI CURANT
Consult specialitate - Psihiatrie
Evaluarea psihologică - Psihodiagnostic
Consult Neurologic
Consult Medicină Internă
Consiliere psihologică la indicatia specialistului
Pachet Bază de Tratament: Consult Reabilitare, Masaj, alte proceduri la indicatia specialistului
SERVICII PARACLINICE, LA INDICATIA MEDICULUI SPECIALIST
EKG
Alte investigatii ecografice

* Tariful se aplica la serviciile de spitalizare continua decontate de CAS (taxa pentru servicii hoteliere cu grad ridicat de confort). Durata pachetului poate suferi modificari, la indicatia medicului curant.
* Serviciile conex-medicale sunt disponibile de luni pana vineri
** Serviciile care depasesc incluziunile valorice din pachet se achita suplimentar la externare
*** Baza de tratament functioneaza de luni pana sambata

Plata in rate

Cu cardul de cumparaturi Star BT, beneficiati de 3 rate fixe, fara dobanda si de puncte de loialitate pentru plata serviciilor medicale in cadrul Spitalului de Recuperare Polaris Medical.

Puteti opta pentru una din cele doua variante:

  • 2% puncte de loialitate

    Valoarea fiecarui punct de loialitate este de 1 leu. Pentru fiecare plata efectuata la Polaris Medical, veti primi 2% din valoarea platii in puncte Star Bt, pe care le puteti folosi ulterior la alte plati sau cumparaturi.

  • 3 rate fara dobanda

    Puteti opta pentru plata in 3 rate fixe, fara dobanda, daca sunteti posesorul unui card de cuparaturi Star BT.

CALL CENTER:
0264 933

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.