0264 933

 
 

Problema depresiei la varsta a treia

20.02.2018

Batranetea este o perioada de dezvoltare umana, de crestere naturala, insotita de o serie de evenimente de viata nu mai putin importante ca in oricare alt stadiu al dezvoltarii noastre. Pensionarea, plecarea copiilor la studii sau intemeierea propriilor familii, in alte orase sau chiar in afara tarii, prezenta unor boli cronice insotite de tratament zilnic permanent, pierderea unor prieteni dragi sau a partenerului de viata ori teama ca acest lucru s-ar putea intampla atunci cand evidentele medicale indica aceasta posibilitate sunt situatii cu care ne confruntam pe masura ce inaintam in varsta.

In aceste conditii este normal sa apara o serie de modificari in dispozitie, in comportamente sau la nivelul senzatiilor corporale. Aceste modificari pot fi intretinute si amplificate de un tipar nesanatos al gandirii orientat catre pesimism, devalorizare personala, neputinta, dar si de resurse personale limitate (suport social redus, absenta unei rutine cotidiene cu activitati recompensatorii, lipsa credintei, a unui sens alaturi de amintiri dureroase sau de vise neimplinite).

Depresia reprezinta un potop de trairi emotionale, senzatii corporale, ganduri si comportamente ce produc o adevarata inundatie in viata persoanei care sufera si a celor care fac parte din familia si anturajul apropiat. Lasa insa in urma atat consecinte pe termen scurt, dar si pe termen lung.

Cauzele care pot determina aparitia depresiei la persoanele varstnice sunt diverse. Amintim printre acestea: conditiile patologice, deficientele nutritionale, evolutia procesului de imbatranire, modalitatea fiecaruia de a se confrunta cu dilemele existentiale legate de ideea mortii, singuratatea, gradul de autonomie personala, ingrijorari legate de sensul vietii.

De multe ori, in aceasta etapa de viata, depresia se poate naste din dezamagiri, iar ca sa existe dezamagiri, este nevoie de asteptari. Poate ca multi dintre cei aflati la varsta a treia au deja propriile scenarii prin care isi proiecteaza situatiile de viata: „Ma astept ca la batranete sa fiu ingrijit de copii” sau Ma astept ca dupa cativa zeci de ani de munca sa beneficiez de o serie de avantaje la pensionare”. Atunci cand aceste asteptari nu numai ca nu sunt implinite, dar se si raporteaza la celelalte modificari amintite, se declanseaza colapsul.

Cel mai important lucru pe care il putem face pentru persoanele care se confrunta cu astfel de suferinte emotionale este sa fim deschisi sa ascultăm, deschisi sa observam, sa simtim, sa empatizam.

De multe ori subestimam puterea relatiilor din viata noastra, suntem tentati sa gasim explicatii exterioare. Asa cum se recomanda monitorizarea starii de sanatate fizica prin controale medicale si analize periodice, tot astfel este necesara monitorizarea la nivelul starii de sanatate mentala. Este necesar sa urmarim aparitia simptomelor specifice tulburarilor emotionale, dar si evolutia unor mecanisme de imbatranire, naturale in aceasta etapa de viata ce implica functiile mnezice (memoria de lunga si scurta durata) si cele executive (capacitatea de concentrare, functia de calcul, planificare, limbaj).

Exista insa cateva modalitati prin care putem incerca sa controlam/amelioram propriile trairi interioare negative:

  • Evitarea activitatilor/situatiei (constienta/inconstienta) care ma face sa ma simt inconfortabil. Nu ma mai duc sa-mi vizitez fostii colegi de munca ca sa nu aud iarasi din partea lor remarci/intrebari de genul: „Te simti bine? Parca ceva s-a schimbat la tine/Parca nu mai arati la fel de bine ca inainte!”;
  • Negarea (constienta/inconstienta) ca mecanism de aparare;
  • Suprimarea/innabusirea gandurilor;
  • Distragerea atentiei;
  • Ramanerea in zona de confort;
  • Discutarea trairilor cu un prieten apropiat/duhovnic;
  • Informarea asupra propriei situatii;
  • Apelarea la suplimente alimentare/naturiste/ceaiuri;
  • Programarea unui consult la un specialist.

Daca aveti in familia dumneavoastra o persoana care se confrunta cu problemele mentionate anterior sau daca dumneavoastra va confruntati cu problema depresiei, puteti sa va adresati specialistilor Polaris Medical in Psihologie.

De asemenea, va punem la dispozitie un Test pentru Depresie, pe care il puteti completa si afla daca prezentati simptomele tipice depresiei.


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.