0264 933

 
 

Polipii colonici – simptome, preventie si tratament

07.02.2018

Ce sunt polipii colonici?

Formatiuni tumorale dezvoltate din mucoasa colonica care sufera mutatii genetice sub actiunuea unor factori intri sau extrinseci, si care pot avea in timp potential de malignizare-transformare canceroasa.

 

De ce apar?

Printre factorii de risc cunoscuti in aparitia acestora se numara obezitatea, fumatul, sedentatismul, diabetul zaharat necontrolat, bolile inflamatorii  intestinale - colita ulcerativa si  boala Crohn, alimentatie bogata in grasimi, carne rosie, alimente procesate, aport scazut de fructe si legume proaspete. Nu trebuie sa uitam de factorul genetic in functie de care se hotaraste varsta de la care se incepe screeningul, in special in polipozele familiale.

 

Care sunt simptomele?

Fiind la inceput tumorete mici de 3-4 mm sunt complet asimptomatice. Pe masura ce cresc in dimensiuni pot sangera, pacientul observa sangele rosu proaspat in materiile fecale sau scaun negru melenic. In cazul pierderilor sangvine mici, intermitente vorbim de hemoragii oculte care nu pot fi decelate clinic de catre medic sau pacient .

Durerilor abdominale recidivante insotite de alternanta intre diaree si constipatie,  stare de slabiciune, fatigabilitate, paloare tegumentara, indica cresterea in dimensiuni sau chiar transformarea neoplazica a acestora.

Controlul anual prin efectuarea analizelor de laborator indicate de catre medic are rol profilatic, de a descoperi si trata polipii colonici la dimensiuni foarte mici.

Prezenta unei anemii va ridica suspiciunea unei pierderi sangvine la nivel digestiv, in urma rationamentului medical bazat pe datele clinice si biologice ale pacientului.

 

Cat de frecventi sunt polipii colonici?

Foarte frecventi. Probabilitatea de a diagnostica un pacient cu polipi colonici creste exponential cu varsta; peste 60 de ani o treime din populatie prezinta cel putin un polip. Un pacient poate avea polipi in diferite regiuni ale colonului, chiar de natura histologica si dimensiuni diferite si este posibil sa dezvolte alte formatiuni in timp, de aceea se recomanda urmarirea endoscopica periodica stabilita de medicul gastroenterolog.

 

Cum pot fi depistati?

Prin programe de screening prin care populatia de peste 45-50 de ani si cei cu antecedente familiale (rude pana la gradul II cu neoplasme la nivel digestiv sau polipi colonici) sunt supusi unor teste de depistarea a hemoragiilor oculte din scaun si efectuarea de investigatii endoscopice. In Romania recomandarea este facuta de cele mai multe ori in momentul in care pacientul se prezinta la un consult pentru aparitia simptomelor.

Investigatia de electie este colonoscopia totala. Este o examinare invaziva care presupune o pregatire prealabila de curatare a colonului prin ingerarea solutiilor purgative, apoi cu ajutorul unui aparat numit colonoscop, care se introduce prin anus pana la nivelul ultimilor centimetri ai intestinului subtire (investigatie completa) astfel existând posibilitatea de diagnosticare, biopsiere, dar si de extragere a polipilor; aceasta presupune sectionarea cu ajutorul unei anse atasata la o sursa de curent electric, provocand astfel o electrocauterizare a polipului si respectiv detasarea acestuia sau prin simpla biopsie exereza in cazul  dimensiunilor foarte mici. Riscul este de hemoragie si perforatie.

 

Cat de dureroasă este examinarea?

Examinarea poate fi uneori dureroasa, in functie de pregatirea pacientului, prezenta cicatricilor postoperatorii abdominale, varsta, dar si pragul durerii acestuia. De aceea, in urma unui consult la medicul gastroenterolog se decide daca investigatia se va efectua cu sedare superficiala sau va fi cooptat în echipa un medic anestezist care poate seda pacientul complet .

 

Cand este indicata o abordare chirurgicala?

In cazul in care polipii sunt foarte mari (peste 3-4 cm) sau prezinta caracteristici macroscopice ce indica o leziune neoplazica, se recomanda interventia chirurgicala.

Daca rezultatul histologic indica o rezecție incompleta, prezenta de margini infiltrate cu caracter neoplazic, pacientul va fi redirectionat catre colegii chirurgi.

 

Care este conduita postpolipectomie?

Supravegherea ulterioara a pacienților cu polipi colonici depinde de prezenta antecedentelor familiale, numarul, dimensiunea si de histologia polipilor; aceasta poate varia intre 1-10 ani. Exista cazuri in care polipectomia s-a efectuat partial, astfel incat repetarea examinarii se recomanda la distanta de 1-2 luni.

 

Cum pot fi preveniti?

Prin combaterea factorilor de risc pe care nu ii putem invidualiza de cele mai multe ori la fiecare pacient in parte. Nu exista in acest moment o metoda standard de prevenire a aparitie polipilor colonici, insa dispunem de o arma foarte importanta de prevenire a dezvoltarii cancerului colonic prin examinarea si indepartarea acestora cat mai precoce, endoscopic.

Puteti programa acum un consult de specialitate la numarul de telefon 0264 933 la sectia Gastroenterologie Polaris Medical, pentru a afla daca prezentati polipi colonici.


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.