0264 933

 
 

Ingrijirile paliative pentru pacientii cu gastrostoma

11.05.2017

 

Ce este gastrostoma?

Gastrostoma este un cuvant compus din gastro-stomac si stoma-orificiu, deci in traducere este un orificiu facut la nivelul stomacului, pentru diferite scopuri.

De ce se indica o gastrostoma?

Indicatia de gastrostoma este facuta de specialisti in momentul in care unul dintre segmentele tubului digestiv ce preced stomacul (cavitate bucala, faringe, esofag) nu mai permite trecerea alimentelor sau lichidelor din diferite cauze. Cele mai frecvente indicatii de gastrostomie pe sectiile de ingrijiri paliative sunt tumori care obstrueaza calea digestiva, tulburari ale starii de constienta cu alterarea reflexului de deglutitie (dupa accidente vasculuare cerebrale sau alte afectiuni ale creierului prin hipoxie), stari vegetative in care, desi deglutitia este posibila, nu se poate controla eficient aportul de alimente. De asemenea, mai rar se gaseste indicatia de efectuare a gastrostomei pentru administrare de tratament.

Care sunt beneficiile?

Beneficiul major al unui pacient cu gastrostoma este ca poate fi alimentat corespunzator, indiferent de starea tratului digestiv superior stomacului. In cazul diferitelor tumori ale cavitatii bucale, faringe, esofag, sau alte afectiuni ale acestor organe, pacientii isi reduc semnificativ aportul de alimente. Fiind tot mai restrictionati pentru ca nu mai pot mesteca, apoi nu mai pot inghiti decat alimente cat mai lichide si inghitituri tot mai mici, prezinta dureri sau sangerari de la nivelul zonei afectate, ajungand in stadii avansate de degradare prin pierdere in greutate- casexie.

Cum se monteaza o gastrostoma?

In principal sunt doua cai de montare a unei gastrostome. Prima, cea mai utilizata, este si cea mai usor suportata de pacient, montarea endoscopic, cu o minima incizie la nivelul abdomenului.

Cea de-a doua cale de montare este chirurgicala. Montarea se face de catre un chirurg, cu anestezie, practic o interventie chirurgicala de mici dimensiuni.

Rezultatul celor doua cai de montare este acelasi, un tub care ajunge de la exterior direct in interiorul stomacului, pe care se poate administra alimentatie si medicatie pacientului.

Doare?

Imediat dupa montare, pacientul poate avea mici dureri care sunt bine controlate cu medicamente. Dupa 24 ore, de obicei nu mai necesita medicamente antialgice si, ulterior, nu mai sunt dureri. Pentru o mai buna intelegere cu o manopera frecvent intalnita de mai multe persoane ce nu lucreaza in domeniul medical, se poate compara cu gaura din ureche facuta pentru cercei. Este un orificiu ce initial sangereaza putin si doare ulterior din cauza ca cercelul ramane pe loc, traiectul se tapeteaza cu tegument si devine permanent, nedureros, fara secretii, fara sangerari.

Ce ingrijiri speciale necesita un pacient cu gastrostoma?

Gastrostoma este un dispozitiv relativ simplu, iar dupa o minima instruire poate fi manipulat de apartinatori sau chiar de pacient. Totusi, mai pot aparea mici secretii sau chiar scurgeri din stomac, mici cantitati, ce dispar prin pozitionarea corecta a tubului. De cele mai multe ori este un dispozitv care nu este vizibil sub imbracaminte. Perioada imediat urmatoare montarii tubului de gastrostoma este cea mai delicata, de multe ori e necesara supravegherea de catre personal specializat a orificiului, iar personalul nostru din timpul internarii incepe instruirea apartinatorilor legat de particularitatie de intretinere a tubului, gastrostomei si modalitatea de alimentare.

Cum se foloseste?

Utilizarea este relativ facila, reducandu-se totul la conectarea unei seringi de calibru mare la un tub si injectarea continutului, respectand cativa pasi simpli. Mesele se fractioneaza si se injecteaza canttitati mici, calculate in functie de particularitatea fiecarui pacient. De obicei etapele de alimentare se parcurg impreuna cu pacientul si apartinatorii pentru a se obisnui, astfel se incearca educarea apartinatorilor sau chiar a pacientului in utilizarea la domiciliu a tubului de gastrostoma, fara probleme.

SE POATE ADMINISTRA SI PRIN PERFUZARE CONTINUA.

Este risc de intrare a infectiilor?

Este risc de intrare a infectiilor, insa faptul ca accesul este in stomac, unde mediul este puternic acid, majoritatea germenilor sunt inactivi. Infectiile aparute la nivelul tegumentului se trateaza destul de efficient, cu antibiotic local sau pe cale sistemica. De multe ori iritatii locale aparute de la secretii sau scurgeri sunt confundate cu infectii. Aceste iritatii trec doar prin simpla curatire corecta a suprafetei.

Se poate smulge? Daca se agata sau daca din greseala trag de el ce se intampla?

Dispozitivele sunt facute din materiale cat mai putin traumatizante, gandite sa protejeze tesuturile. De aceea, in cazul in care din varii motive se trage de tub, acesta initial opune rezistenta, ulterior iese fara sa traumatizeze semnificativ tesuturile din jur, de cele mai multe ori fara sa produca sangerare, sau este o minima sangerare.

Se poate deteriora? Ce se intampla daca se fisureaza?

In timp se poate deteriora materialul tubului, avand in vedere ca prin el trec alimente, diferite lichide dar si secretie acida din stomac. Sunt tuburi de gastrostoma care rezista si pana la 3-5 ani, depinde de modul de utilizare. In cazul deteriorarii schimarea este relativ facila, de multe ori nu mai necesita anestezie.

Cum se poate dormi cu tubul de gastrostoma?

Dispozitivele de obicei sunt prevazute cu minim doua moduri de asigurare, o clema si un capacel pentru a ne asigura ca este inchis, iar noaptea se ascunde sub imbracaminte, fara sa puna probleme. De asemenea, sunt diferite dispozitive de asigurare pe durata noptii, tinand tubul lipit de corp.

Mai pot renunta la tubul de gastrostoma? Raman cu o gaura in stomac?

Se poate renunta in orice moment. Suprimarea tubului de gastrostoma se face endoscopic, o manopera usor suportata de pacient, dureaza cateva minute. Orificiul ramas se panseaza si ulterior se inchide singur in cateva zile, ramanad o mica cicatrice.


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.