0264 933

 
 

Dietele sever hipocalorice si scaderea in greutate

19.08.2016

In ce mod poate afecta sanatatea un regim hipocaloric pe termen lung?

 

Un regim hipocaloric sever, tinut pentru o perioada indelungata de timp, duce in primul rand, la scaderea metabolismului bazal (Metabolismul bazal (BMR) à reprezintă cantitatea minimă de energie consumată (kcal/kJ) de corpul uman pentru a ne ţine în viaţă, când se află în stare de repaos complet, cu o activitate psihică normală, într-un mediu cu temperatură neutră şi cu inactivitate a sistemului digestiv).  Astfel, atunci cand persoana respectiva va reveni la vechile obiceiuri alimentare sau va reincepe sa se alimenteze normal, kilogramele vor reaparea. Apare asa numitul efect Yoyo. Tocmai din aceasta cauza, atunci cand persoana respectiva adopta noi diete hipocalorice severe, efectul nu va mai fi la fel, in sensul ca scaderea in greutatea va fi considerabil mai mica, sau chiar spre deloc. Avand in vedere scaderea metabolismului bazal, cresterea in greutate se va face mult mai rapid.

Pe langa scaderea metabolismului bazal, in timp, poate sa se produca si un dezechilibru nutritional in organism, dat fiind faptul ca acesta este privat de o serie de substante nutritive esentiale, de care are nevoie pentru buna functionare. Pot aparea diferite deficituri, de vitamine, minerale sau in unele cazuri mai grave, chiar si malnutritie sau subpondere severa.

 

Care sunt schimbarile fizice care apar, pe langa pierderea in greutate, in momentul in care o persoana are o dieta prea restrictiva?

 

Pierderea in greutate in aceste cazuri, se face de cele mai multe ori, prin pierderea masei musculare, in primul rand, din pacate. Putini sunt insa cei care realizeaza acest lucru. Pe langa aceasta pierdere in greutate, persoanele care urmeaza diete sever hipocalorice, pot resimti si senzatii de oboseala, astenie, slabiciune generala, migrene, lipsa de concentrare, tulburari de somn, dezechilibre hormonale, etc. De asemenea, din cauza procesului accelerat de slăbire, pielea se lasă şi îşi pierde aspectul plăcut.

O dietă neechilibrată, în absenţa exerciţiilor fizice, poate forţa organismul să îşi facă rezerve, adică să reţină grăsimea, ceea ce duce in timp , la formarea celulitei

 

 

Comparativ cu obezitatea, este un indice de masa corporala mai mic decat cel recomandat periculos pentru sanatate?

 

Din punctul meu de vedere, ambele situatii sunt periculoase pentru organism si ne pot pune in pericol sanatatea. Atat un indice de masa corporala mai mic decat cel normal (vorbim aici de subpondere – moderata sau severa), cat si un indice de masa corporala mai mare decat valoarea normala (suprapondere, obezitate) ne afecteaza intr-un fel sau altul starea de sanatate. Vorbim aici de termenul de malnutritie, care poate aparea si in cazul unui aport insuficient de hrana, dar si in cazul unui aport alimentar excesiv, mult mai mare decat ar avea organismul nostru nevoie. Ambele situatii sunt periculoase pentru sanatate, desigur, fiecare in mod diferit , dar necesita in mod cert interventia specialistului.

Pot avea efecte pe termen lung dietele hipocalorice sau este adevarat mitul conform caruia corpul se obisnuieste cu un regim sarac in calorii si isi ajusteaza metabolismul fiind nevoie de restrictii din ce in ce mai severe pentru a ajunge la pierdere in greutate?

 

 

In general, aceste diete restrictive, nu au efect pe termen lung. Sigur ca, odata ce este adoptat un astfel de regim sever, pierderea in greutate nu intarzie sa apara, insa nu este o scadere in greutate care sa se mentina pe termen lung, ci are efect doar pentru o perioada scurta de timp, nu este un mod sanatos de slabire, tocmai pentru ca ne pune in pericol sanatatea.

 

Intr-adevar, in urma adpotarii unor diete sever hipocalorice, asa cum spuneam si mai sus, metabolismul bazal scade, iar cand se va mai dori scaderea in greutate, restrictia calorica va trebui sa fie si mai severa, tocmai din acest motiv.

 

Eu le recomand tuturor pacientilor sa nu urmeze nici un fel de dieta ,,minune”, ci pur si simplu sa isi deprinda anumite obiceiuri alimentare sanatoase, si sa faca din mancatul sanatos un stil de viata! De cele mai multe ori, chiar si in cazul unor interventii simple in alimentatie (de exemplu reduc consumul de dulciuri, renunta la sucuri, la prajeli, incearca sa aiba un orar regulat al meselor, etc) rezultatele nu intarzie sa apara.

Avand moderatie si echilibru in alimentatie, putem obtine rezultate extraordinare, si mai ales de lunga durata! Nu este necesar sa excludem de tot din alimentatie anumite alimente, ci sa stim sa le consumam intr-un mod inteligent.

De asemenea, sfatuiesc toate persoanele interesate de a urma o dieta sau de a face anumite schimbari in alimentatie, sa apeleze intotdeauna la un specialist in nutritie si dietetica (nutritionist-dietetician), care sa il poata indruma spre rezultatele dorite, intr-un mod sigur si sanatos!

 

 

 

 


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.