0264 933

 
 

Burnout - Stres si adictie

10.01.2018

Sindromul Burnout sau epuizarea profesionala este o cauza majora de suferinta in randul tinerilor angajati din companiile statelor dezvoltate si in curs de dezvoltare.

Care sunt semnele si simptomele cele mai importante ale Sindromului Burnout?

  • Nerabdare si iritabilitate la locul de munca 
  • Scaderea implicarii, a entuziasmului si a rezultatelor la locul de munca
  • Insomnii si fuga de idei
  • Lipsa de energie la locul de munca
  • Stima de sine scazuta
  • Stari de depresie sau anxietate la locul de munca
  • Apetit scazut sau exagerat
  • Probleme medicale frecvente : dureri de cap, raceli frecvente, indigestie, dureri musculare etc
  • Utilizarea de alcool sau alte substante psihoactive pentru a face fata zi de zi.  

 

Automedicatia realizata cu substante psihoactive

     De cele mai multe ori, cei afectati de sindromul burnout simt tot mai acut o lipsa permanenta de energie si eficienta in fata sarcinilor ivite la locul de munca sau in viata personala.  In aceste momente, statistica ne demonstreaza ca un procent foarte mare dintre ei recurg tot mai frecvent la substante psihoactive pentru a obtine un simulacru de auto-medicatie. Este vorba cel mai frecvent de alcool, urmat de cafea, energizante, medicamente si chiar droguri.

Alcoolul, cel mai frecvent utilizat de catre cei afectati de Burnout, este foarte periculos din cauza potentialului mare de a genera dependenta fizica si multiple efecte nocive asupra sanatatii din punct de vedere psihic, neurologic, cardiologic si metabolic.

Alcoolul relaxeaza mintea si, din aceasta cauza, multi tineri afectati de stres obisnuiesc sa consume una sau doua portii de alcool cand ajung acasa, pentru a se putea detasa de stresul profesional. De asemenea, alcoolul este considerat a fi un adevarat lubrefiant social si este greu sa ne imaginam o adunare sociala fara el.

Din pacate, ficatul nostru poate sa metabolizeze in jur de 8 grame de alcool pur pe ora, adica echivalentul unei unitati internationale de alcool (= un pahar de vin). Din momentul in care se depaseste aceasta limita, organismul incepe sa fie intoxicat si la cantitati mai mari incep sa apara efectele toxice binecunoscute ale abuzului de alcool.

O problema serioasa o reprezinta prezenta tot mai frecventa a alcoolului la evenimentele din timpul zilei (prezentari, intalniri de afaceri, traininguri, pranzuri de afaceri). Cei predispusi, afectati de Burnout, vor gasi extrem de repede efectele “pozitive” ale alcoolului, care ii va ajuta sa se destinda si sa socializeze mai usor, sa-si amelioreze temporar anxietatea si stima de sine scazuta. In acest fel, consumul de alcool creste, ajungand sa depaseasca dozele considerate acceptabile medical,  devenind  o regula a fiecarei zi, ducand incet si sigur la dependenta cronica alcoolica.

Un studiu amplu condus de Universitatea din Oslo in 2007 a evaluat prevalenta consumului de alcool in randul angajatilor suferind de Burnout si a revelat cifre ingrijoratoare.  Astfel, circa 17% dintre cei afectati de Burnout consuma cantitati tot mai mari de alcool ca metoda de combatere a diverselor simptome suparatoare (anxietate, insomnii, dificultati de relationare socioprofesionala). Cifrele indica o frecventa mai mare pentru barbati fata de femei si o gravitate mai mare a fenomenului in cazul celor care prezinta preponderent simptome din sfera anxietatii.

De asemenea, au mai fost identificati si alti factori de risc, dintre care cei mai importanti sunt varsta tanara, existenta unor datorii/credite mai mari si lipsa suportului social (necasatoriti, divortati).

      Ce este consumul responsabil (moderat) de alcool?

         Pentru o persoana care nu are deja o problema legata de abuzul de alcool, se pot face urmatoarele recomandari:

  • Barbatii adulti cu varsta de maxim 65 ani ar trebui sa se limiteze la cel mult 4 unitati de alcool pe zi, la maxim 14 unitati de alcool intr-o saptamana.
  • Femeile adulte cu varsta maxima de 65 ani ar trebui sa se limiteze la cel mult 3 unitati de alcool/zi si cel mult 7 unitati de alcool pe saptamana.
  • Barbatii si femeile peste 65 de ani trebuie sa se limiteze la cel mult 3 bauturi pe zi, dar nu mai mult de 7 bauturi pe saptamana. 

O unitate este egala cu 10 ml de alcool pur, echivalenta cu aproximativ un pahar de dimensiuni standard de bere, bauturi spirtoase sau vin.

 

       Cand se considera depasita limita de siguranta a consumului de alcool?

       Din punct de vedere medical, aceasta limita este depasita atunci cand consumul de alcool este: 

•  De mai multe ori pe saptamana sau luna

•  Cate 3-4 sau mai multe unitati de alcool intr-o singura zi

•  Cate 5 sau mai multe unitati de alcool intr-o singura ocazie lunar sau saptamanal

Criteriile de mai sus se pliaza foarte bine pe comportamentul persoanelor aflate la risc de a dezvolta, in timp, ceea ce medicii psihiatri numesc Dependenta Cronica Alcoolica.

Este foarte importanta identificarea cat mai precoce a semnelor de Burnout cat si a celor legate de consumul abuziv de alcool, mai ales prin prisma corelatiilor certe care exista intre cele doua entitati.

Prezentarea cat mai rapida la un medic psihiatru va elimina riscurile pe care le comporta asocierea celor doua afectiuni, cu conditia sa fie acceptate atat diagnosticul cat si recomandarile facute de catre acesta.  Precocitatea diagnosticarii duce la initierea mai rapida a masurilor terapeutice si rezolvarea completa a problemelor celor afectati.


Comentarii

    Testescu

    The test



    Foarte bun articol

    Un subiect foarte actual; informatie de calitate. Felicitari pentru abordarea acestui subiect!



Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.