0264 933

 
 

Ameliorarea calitatii vietii in depresie prin psihoterapie

06.02.2018

Suntem tristi. De cele mai multe ori, fara motiv. Lucrurile care odinioara ne faceau placere nu ne mai bucura. Vrem doar sa ne retragem in noi si sa nu mai interactionam cu cei din jurul nostru. Daca avem astfel de stari pentru o perioada de mai mult de doua saptamani fara intrerupere, ar trebui sa luam in considerare faptul ca suntem afectati de ceea ce psihologii numesc boala secolului XX, adica de depresie.

In ultimii ani, depresia a devenit o problema de sanatate publica, atat din cauza numarului mare de cazuri, dar si a costurilor directe si indirecte pe care le presupune si care sunt legate atat de tratament, dar si de reintegrarea sociala si profesionala. Inca stigmatizata social, vazuta de cele mai multe ori ca avand o vulnerabilitate, persoana care sufera de depresie ajunge sa apeleze tarziu la tratamentul de specialitate. Cum recunoastem si cum putem face fata acestei boli?

 

Cum recunoastem semnele depresiei?

Dispozitia trista, pierderea interesului si a placerii pentru activitatile obisnuite si pentru oameni, dificultatile de concentrare si de a lua cele mai mici decizii, autocritica severa, energia scazuta, stare de oboseala permanenta, somnul perturbat cel putin doua saptamani, sunt asociate cu scaderea semnificativa a randamentului cotidian si cu functionarea psihosociala deficitara pana la retragerea totala si incapacitatea de a mai face ceva, in episodul depresiv sever. Nu orice stare de tristete inseamna depresie. Cu totii avem zile mai triste sau mai putin chef sa facem lucrurile obisnuite, face parte din trairile firesti ale vietii. Severitatea si persistenta acestor stari reprezinta simptomele depresiei.

 

Cum afecteaza depresia viata de zi cu zi?

In literatura de specialitate, exista evidente clare care arata ca simptomele depresiei afecteaza toate domeniile vietii individului. Cu o perspectiva negativa despre sine, lume şi viitor, depresia are un impact major asupra modului in care persoana isi percepe starea de bine, implicit calitatea vietii. Cu cat severitatea simptomelor este mai mare, cu atat mai mult este afectata functionarea zilnica a persoanei, in multe cazuri, pana la aparitia ideilor suicidare, depresia majora fiind unul dintre factorii cei mai importanti in alegerea solutiilor extreme.

 

Ce intelegem prin calitatea vietii?

Prin calitatea vietii, intelegem, asa cum este definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii, ca fiind „perceptiile indivizilor asupra situatiilor sociale in contextul sistemelor de valori culturale in care traiesc si in dependenta de propriile necesitati, standarde si aspiratii”. Din perspectiva medicala, calitatatea vietii reprezinta starea de bine fizica, psihica, sociala si abilitatea pacientilor de a face fata dificultatilor, inclusiv bolii. S-a demonstrat o corelatie directa intre severitatea simptomelor de anxietate si depresie si scaderea calitatii vietii perceputa, mult mai accentuat, comparativ cu pacientii cu infarct miocardic, diabet, sau cu hipertensiune. La pacientii care sufera de boli cronice si care au asociate si simptome de anxietate sau depresie, impactul asupra calitatii vietii este si mai mare.

 

Cum optimizam calitatea vietii la persoanele cu depresie?

Studiile recente arata ca, in combinatie cu tratamentul medicamentos si exercitiile fizice, psihoterapia este eficienta in reducerea semnificativa a severitatii simptomelor si optimizarea calitatii vietii persoanei cu depresie.

Psihoterapia influenteaza direct procesul de vindecare, ajutand pacientul cu depresie să identifice si sa inteleaga problemele sau evenimentele de viata, cum ar fi aparitia unei boli, decesul unei persoane dragi, pierderea unui job sau a unei relatii, divortul sau factori de vulnerabilitate biologica, care au contribuit la aparitia depresiei. Cel afectat de depresie va invata noi modalitati de a-si modifica modul de a gandi si a-si adapta comportamentul, schimband acele obiceiuri care au contribuit la aparitia tulburarii.

Neputinta psihologica, traita ca o stare permanenta de neajutorare si lipsa de speranta in ceea ce priveste propriul viitor, sunt obstacole mentale majore in mentinerea starii de bine psihice si emotionale. Modificarea stilului de viata si a comportamentelor disfunctionale, neproductive, abordarea diferita a dificultatilor din relatiile interpersonale semnificative, acceptarea suportului social sunt beneficii directe pentru pacientii care urmeaza si psihoterapie, recapatandu-si controlul asupra propriei vieti si bucuria de a trai.

 

Completati acum Testul pentru Depresie si aflati daca prezentati simptomele acestei afectiuni.

Puteți adresa aici întrebări unui specialist din cadrul Polaris Medical.

 


Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.