Text Resize

-A +A
 
 

Aflati ce trebuie sa stiti despre scleroza multipla

Scleroza multipla este o boala autoimuna, fiind de asemenea una dintre cele mai comune boli ale sistemului nervos central (creier si maduva spinarii).

In cazul sclerozei multiple creierul intampina dificultati in a receptiona mesajele transmise de restul corpului. Boala poate avea diverse simptome cu un nivel diferit al severitatii, de la un usor discomfort la handicap complet.

Principalele simptome ale bolii

 • Vedere incetosata sau pierderea vederii;
 • Pierdrea echilibrului;
 • Probleme motorii si scaderea capacitatilor musculare;
 • Rigiditate si spasme musculare;
 • Senzatie de furnicături sau intepaturi de ac, amorteli;
 • Senzatii de electrizare;
 • Oboseala si ameteli;
 • Incontinenta urinara;
 • Simptome precum depresia, mania sau anxietatea.

Tipuri de Scleroza multipla

Scleroza multipla recurent-remisiva

Simptomele acestei forme a sclerozei multiple apar si dispar in decursul timpului. Uneori simptomele dispar complet, alteori raman urme. Aceste exacerbari poarta numele de pusee. Durata intre doua pusee este variabila.Uneori trec luni sau ani intre doua pusee, pacientul ducand o viata normala. Aceasta manifestare a bolii se intalneste la aproximativ 85% din pacientii cu scleroza multipla.

Scleroza multipla primar-progresiva

Boala progreseaza constant inca de la debut. Simptomele usoare la inceput se agraveaza de-a lungul timpului.

Scleroza multipla secundar-progresiva

Boala se manifesta initial ca o scleroza multipla recurent-remisiva cu perioade de agravare urmate de perioade de revenire. Dupa un anumit numar de ani pacientul trece intr-o forma progresiva cu agravare treptata. Inainte de a fi descoperite noile terapii, aproximativ 50% din persoanele cu scleroza multipla intrau in etapa progresiva a bolii. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca eficienta noilor terapii nu a fost inca evaluata complet.

Scleroza multipla progresiva cu recurente

Boala se manifesta in pusee. Intre pusee bola evolueaza spre agravare ca in formele progressive. Este o manifestare a bolii foarte rara (5%).

Ce declanseaza scleroza multipla?

Scleroza multipla este foarte imprevizibila si nu se stie cu siguranta ce anume declanseaza boala. Cele mai multe cazuri diagnosticate cu scleroza multipla au varste cuprinse intre 20 si 50 de ani, insa nu este o regula, fiind diagonsticati cu aceasta boala si copii sau varstnici. Cu toate acestea, studiile stiintifice au 4 teorii principale pentru a explica cauzele care o declanseaza. 

Sistemul imunitar

Se crede ca sistemul imunitar joaca un rol foarte important in scleroza multipla prin atacarea mielinei. Astfel, pierderea stratului de mielina poate provoca aparitia unor tulburari fiziologice la sistemul nervos central care poate duce la aparitia sclerozei multiple.

Mediul inconjurator si nutritia

S-a descoperit ca persoanele care locuiesc langa Ecuator au o incidenta mai mica a sclerozei multiple. Acest lucru se poate datora vremii calduroase, iar corpul fiind expus mai mult razelor soarelui primeste mai multa vitamina D, ceea ce reduce riscul de scleroza multipla.

De asemenea, la ora actuala cercetatorii inca investigheaza daca o dieta bogata sau saraca in grasimi saturate, uleiul de peste si vitamina D au legatura cu boala.

Genetic

Genetica sugereaza ca incidenta sclerozei multiple printre membrii familiei de gradul I este mai ridicata, iar riscul aparitiei acestei afectiuni este de doua ori mai mare la femei decat la barbati.

Infectii

Cercetatorii exploreaza daca infectiile virale sau bacteriene sau alti patogeni declanseaza raspunsul imun care se crede ca duce la scleroza multipla.

Speram ca toate aceste informatii sa va fie de folos. Daca aveti intrebari, lasati un comentariu mai jos.

Multa sanatate!

 

Sef Sectie Recuperare Neurologica Damian Popescu
Specialitate
Medic primar neurolog
Competente:
EEG si Potentiale Evocate

Comentarii

Adauga comentariu nou

Plain text

 • Etichetele HTML nu sunt permise.
 • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
 • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.