0264 933

 
 

Aflati ce trebuie sa stiti despre Scleroza Multipla

06.03.2018

Scleroza Multipla este o boala autoimuna, fiind, de asemenea, una dintre cele mai comune boli ale sistemului nervos central (care afecteaza creierul si maduva spinarii).

In cazul sclerozei multiple, creierul intampina dificultati in a receptiona mesajele transmise de restul corpului. Boala poate avea diverse simptome cu un nivel diferit al severitatii, de la un usor disconfort, la handicap complet.

 

Principalele simptome ale bolii

• Vedere incetosata sau pierderea vederii;

• Pierderea echilibrului;

• Probleme motorii si scaderea capacitatilor musculare;

• Rigiditate si spasme musculare;

• Senzatie de furnicaturi sau intepaturi de ac, amorteli;

• Senzatii de electrizare;

• Oboseala si ameteli;

• Incontinenta urinara;

• Simptome precum depresia, mania sau anxietatea.

 

Tipuri de Scleroza Multipla

Scleroza multipla recurent-remisiva

Simptomele acestei forme ale sclerozei multiple apar si dispar in decursul timpului. Uneori simptomele dispar complet, alteori raman urme. Aceste exacerbari poarta numele de pusee. Durata intre doua pusee este variabila. Uneori trec luni sau ani intre doua pusee, pacientul ducand o viata normala. Aceasta manifestare a bolii se intalneste la aproximativ 85% din pacientii cu scleroza multipla.

Scleroza multipla primar-progresiva

Boala progreseaza constant inca de la debut. Simptomele usoare la inceput se agraveaza de-a lungul timpului.

Scleroza multipla secundar-progresiva

Boala se manifesta initial ca o scleroza multipla recurent-remisiva, cu perioade de agravare urmate de perioade de revenire. Dupa un anumit numar de ani, pacientul trece intr-o forma progresiva cu agravare treptata. Inainte de a fi descoperite noile terapii, aproximativ 50% din persoanele cu scleroza multipla intrau in etapa progresiva a bolii. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca eficienta noilor terapii nu a fost inca evaluata complet.

Scleroza multipla progresiva cu recurente

Boala se manifesta in pusee. Intre pusee, boala evolueaza spre agravare ca in formele progresive. Este o manifestare a bolii foarte rara (5%).

 

Ce declanseaza scleroza multipla?

Scleroza multipla este foarte imprevizibila si nu se stie cu siguranta ce anume declanseaza boala. Cele mai multe cazuri diagnosticate cu scleroza multipla au varste cuprinse intre 20 si 50 de ani, insa nu este o regula, fiind diagonsticati cu aceasta boala si copii sau varstnici. Cu toate acestea, studiile stiintifice au 4 teorii principale pentru a explica cauzele care o declanseaza, dupa cum vom vedea in cele ce urmeaza.

1. Sistemul imunitar

Se crede ca sistemul imunitar joaca un rol foarte important in scleroza multipla prin atacarea mielinei. Astfel, pierderea stratului de mielina poate provoca aparitia unor tulburari fiziologice la sistemul nervos central care poate duce la aparitia sclerozei multiple.

2. Mediul inconjurator si nutritia

S-a descoperit ca persoanele care locuiesc langa Ecuator au o incidenta mai mica a sclerozei multiple. Acest lucru se poate datora vremii calduroase, iar corpul fiind expus mai mult razelor soarelui, primeste mai multa vitamina D, ceea ce reduce riscul de scleroza multipla.

De asemenea, la ora actuala, cercetatorii inca investigheaza daca o dieta bogata sau saraca in grasimi saturate, ulei de peste si vitamina D au legatura cu boala.

3. Genetica

Genetica sugereaza ca incidenta sclerozei multiple printre membrii familiei de gradul I este mai ridicata, iar riscul aparitiei acestei afectiuni este de doua ori mai mare la femei decat la barbati.

4. Infectiile

Cercetatorii exploreaza daca infectiile virale sau bacteriene sau alti patogeni declanseaza raspunsul imun care se crede ca duce la scleroza multipla.

 

Tratamentul sclerozei multiple cu ajutorul Recuperarii Robotizata 

La Polaris Medical exista posibilitatea de a trata pacientii care sufera de scleroza multipla prin Recuperarea Robotizata. Iata si cateva beneficii ale Recuperarii Robotizate:

• Imbunatatirea independentei mersului;

• Imbunatatirea tonusul muscular;

• Imbunatatirea vitezei de mers;

• Imbunatatirea mobilitatii;

• Imbunatatirea calitatii vietii;

• Imbunatatirea spasticitatii.

Acest tip de recuperare asigura toate beneficiile antrenamentului locomotor robotizat, functii de antrenament, facilitati de cercetare si evaluare a pacientilor cu scleroza multipla, cat si antrenamentul pe banda rulanta asistata manual.

 

Polaris Medical a creat pentru pacientii care sufera de Scleroza Multipla un pachet medical cu servicii complete pentru ameliorarea acestei boli neurologice. Aflati mai multe detalii consultand pachetul pentru recuperarea din Scleroza Multipla.

 

Speram ca toate aceste informatii sa va fie de folos.

Multa sanatate!


Comentarii

    INFORMATII DESPRE SCLEROZA MULTIPLA

    Buna ziua,
    ma numesc TURA MIHAELA DANA si am un frate care a fost diagnosticat cu scleroza multipla secundar progresiva in anul 2011, la varsta de 43 de ani. Boala a evoluat foarte repede, intr-un an de zile a ajuns sa nu se mai descurce singur si mometan este internat intr-un camin de batrani in Satu Mare, unde nu i se face nici un fel de tratament. Acum este mai mult imobilizat la pat, este pus in scaun o data pe zi dimineata si apoi sta in pat toata ziua. As dori sa aflu daca s-ar putea ameliora ceva in acest caz si ce ar trebui sa faca ca sa se simta putin mai bine, pentru ca e constient de faptul ca de vindecat nu se vindeca. Si as dori sa aflu daca la dumneavoastra poate fi internat pe perioada nedeterminata si daca poate urma un tratament. Va multumesc pentru intelegere si astept raspunsul dumneavoastra pe adresa de e-mail dana_sm_67@yahoo.com.

    Cu respect,
    DANA TURA



    Scleroza multipla

    Buna ziua. Am pe cineva cu scleroza multipla, as dori sa stiu daca boala in stare mai avansata provoaca stari de confuzie, vedenii, agitatie, insomnii , pt ca nu doarme cite 2 zile si nopti. Apoi ii apare o stare de oboseala si doarme continuu. Multumesc frumos.



    @Pascariu Mioara

    Buna ziua!

    Data fiind situatia pacientului, va recomandam sa va prezentati cu dansul cat mai curand la un consult in ambulatorul Polaris Medical, in urma caruia medicul specialist neurolog va decide planul de tratament si de recuperare. Consultul este gratuit daca veniti cu bilet de trimitere de la medicul de familie, card de sanatate si buletin.

    Programarea la consult se face la 0264 933.

    Va dorim multa sanatate!

     



Adauga comentariu nou

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web si adresele de e-mail se transforma automat in linkuri.
  • Liniile si paragrafele sunt rupte automat.

Polaris Medical cunoaste importanta datelor dvs. si se angajeaza sa protejeze confidentialitatea si securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi sa va furnizam intr-o maniera integrata si practica informatiile legate de prelucrarea datelor dvs. cu caracter personal in calitate de persoane vizate, utilizatori ai website-ului www.polarismedical.ro. Afla mai multe despre Politica de confidentialitate a datelor si drepturile tale ca si utilizator polarismedical.ro

Polaris Medical foloseste cookie-uri pentru personalizarea continutului oferit. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau.